Discussie over de nieuwe opzet en koken

Er is van alles te doen in ‘t Nieuwe Kampje

  • Op 13 november was er een levendige discussie over de nieuwe opzet.
  • Iedere woensdag koken bewoners en vrijwilligers samen een heerlijke maaltijd.

Vrijwilligers en zorgmedewerkers in discussie

Ouder worden in ’t Nieuwe Kampje: hoe kunnen we dit begrip met elkaar handen en voeten geven? Dat stond ter discussie op maandag 13 november in Studio Idee. Veel vrijwilligers en medewerkers van de zorg namen deel. De aftrap deden wethouder Jacqueline Koops, directeur Peter Boerenfijn van Habion, directeur Jeroen Schackman van Zorggroep De Vechtstreek en Frans Sträter van ’t Kampje-Plus.

Jacqueline Koops wees erop dat we bij alle vernieuwing oog moeten houden voor de vragen en behoeften van bewoners en dorpsgenoten. Jeroen Schackman legde uit dat niet meer alleen ‘verplegen en verzorgen’ centraal staat maar ‘fijn wonen’. Dat heeft ook betrekking op goed eten, sociale contacten en een zinvolle dag invulling.

Maar daarvoor is het nodig verschillende werelden met elkaar te verbinden en zover is het nog niet, bleek uit de discussie. Dat er hard aan gewerkt wordt en velen hun bijdrage willen leveren, werd duidelijk. Er zijn kritische noten gekraakt (belangrijk in de huidige overgangsfase) en veel suggesties geleverd.

 

Koken

Iedere woensdag is het een gezellige, actieve bedoening in de woonkeukens. Een kookgroep, waar alle bewoners aan deel kunnen nemen, maakt dan een heerlijke maaltijd, die ze ook met elkaar opeten.

Begin mei 2017 is de kookgroep gestart: een aantal bewoners samen met vrijwilligers. De groep kookt elke woensdag tussen de middag een volledige maaltijd. Iedereen kan meehelpen met het eten klaarmaken, maar het is geen verplichting. Je kunt er ook gewoon even bij gaan zitten en een praatje maken.

In mei was het nog een groepje van drie bewoners, inmiddels zijn het er zeven geworden die er elke woensdag zijn. Voor de vrijwilligers is dat een stimulans om door te gaan. Ze krijgen ook flink wat complimenten voor de kwaliteit van de heerlijke, verse maaltijden, die meestal uit drie gangen bestaan. Nu eens is het een ovenschotel, dan weer een stamppot, een andere keer gebakken aardappels, peertjes, stoofvlees of kippenpootjes. Er worden soepen of bouillons gemaakt en meer. De toetjes zijn niet te versmaden. Na afloop van de maaltijd bepaalt de groep met elkaar wat er de volgende week op het menu staat.

Meedoen?

Toos Hoogveld-Mozar en de andere vrijwilligers doen regelmatig een oproep aan de overige bewoners om ook mee te doen. Sommigen hebben wat aarzelingen, omdat ze het vaste groepje waarmee ze altijd aan tafel zitten niet in de steek willen laten. Maar als het aan Toos ligt komt het hele groepje in zo’n geval eten. Daar denken ze dan nog over.

Het is trouwens niet nodig om èlke woensdag te komen eten. Een bewoner kan er ook voor kiezen om één- of tweemaal per maand mee te doen. En het is zelfs mogelijk op een andere dag te koken als dat voor sommige bewoners beter uitkomt.

De kosten van de maaltijd zijn slechts € 5,00. Voor degenen die hun maaltijd van de zorggroep afnemen, kost het helemaal niets. Deze kosten worden dan later met de zorggroep verrekend.

Vrijwilligers? Even Toos bellen

Als er meer bewoners komen eten, zijn er natuurlijk meer vrijwilligers nodig. Er zijn nu vier groepjes met steeds twee koks. Ieder team van koks is om de vier weken aan de beurt. Lijkt het u wat om de kookgroep te begeleiden? Kom eens langs om het te bekijken. Of bel even met Toos Hoogveld-Mozar: 0294 237515. Iedereen is welkom!

De foto’s laten zien hoe gezellig het is.

[metaslider id=1289]